menu
logo

20/03/2021, K. Bojahr, Z. Świerczewska, W. Zysk

Żywienie w pierwszych miesiącach życia

Karmienie mlekiem matki/piersią jest najkorzystniejszym sposobem żywienia niemowlęcia już od pierwszych dni życia. Pokrywa wszystkie potrzeby żywieniowe oraz ogranicza występowanie niepożądanych reakcji na obcogatunkowe białka. W ramach pierwotnej profilaktyki, dzieci z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku atopii powinny być karmione wyłącznie piersią do 4-6. miesiąca życia pod warunkiem braku przeciwskazań. Pokarmy stałe powinny być wprowadzane do diety między 4 a 6 miesiącem życia. Sprzyja to indukowaniu immunotolerancji wobec podawanych pokarmów. Nowe pokarmy najlepiej podawać pojedynczo co 2-3 dni i obserwować reakcje dziecka na dany produkt.

Dieta Eliminacyjna

Decyzję o stosowaniu diety eliminacyjnej u dziecka z AZS musi podejmować lekarz odpowiedniej specjalizacji. Jest ona poprzedzona badaniem dziecka, zebranym wywiadem, przeprowadzeniem odpowiedniej diagnostyki w tym 2-4 tygodniowej diety eliminacyjno-diagnostycznej, której wynik ocenia i weryfikuje lekarz. Stosowanie u dziecka z AZS diety eliminacyjnej musi być uzasadnione. Każda eliminacja pokarmowa może prowadzić do ilościowych i jakościowych zaburzeń diety, a w konsekwencji przyczynić się do zahamowania procesów wzrastania oraz długofalowych zaburzeń stanu odżywiania. Należy koniecznie ustalić faktyczny związek podejrzanego pokarmu z wystąpieniem lub zaostrzeniem zapalnych zmian skóry bądź innych objawów układowych. Wymaga to przeprowadzenia szczegółowej diagnostyki przed podjęciem wszelkich manipulacji dietetycznych. Pomocne może okazać się prowadzenie dzienniczka zawierającego opis spożywanych posiłków i ewentualnych niepożądanych objawów. Alergizujący pokarm czasowo usunięty z diety chorego na AZS należy zastąpić innym, niealergizującym składnikiem pokarmowym, o równoważnych lub podobnych właściwościach odżywczych, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych.

Więcej informacji o znaczeniu oraz wskazaniach do diety eliminacyjnej znajduje się w darmowym poradniku do pobrania TUTAJ.

Pokarmy, które najczęściej nasilają przebieg atopowego zapalenia skóry to:

  • białka mleka krowiego

  • jaja kurze

  • orzechy (zwłaszcza ziemne)

  • pszenica

  • nasiona soi

  • owoce morza

Piśmiennictwo:
  1. Diety eliminacyjne w diagnostyce i leczeniu alergii na białka mleka krowiego. Aneta Krogulska. Standardy Medyczne. Pediatria, 2016.
  2. Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część I. Profilaktyka, leczenie miejscowe i fototerapia
  3. Eczema task force 2020 position paper on diagnosis and treatment of atopic dermatitis in adults and children.

Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celu jej poprawnego działania, analizy ruchu i/lub wyświetlania spersonalizowanych reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody - opuść tę stronę.
Aby uzyskać więcej informacji zapoznaj się z naszą polityką prywatności: Polityka Prywatności